نتایج تحقیقات سرطان

گزارشگران علمی در بخش پژوهش‌نامه، از بین تحقیقات معتبر و اصیل داخلی و خارجی که ترجیحاً در مجلات معتبر بین‌المللی به چاپ رسیده باشند، مقالاتی را انتخاب می‌کنند و بخش‌هایی از آن‌ها را به زبان ساده در اختیار مخاطبان قرار می‌گیرد.

دکتر الهام محبی

جهش ژنتیک و سرطان مری در ایران

دکتر بهنوش عابدی‌اردکانی متخصص آسیب­شناسی از دانشمندان آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان در زمینه ژنتیک است. تحقیقات گسترده وی در زمینه عوامل خطر ژنتیک و ارتباط آن با سرطان مری منجر به اکتشافات ارزشمندی در مورد این نوع از سرطان شده است. یکی از مقالات این دانشمند ایرانی در سال 1380 در مجله وزین PLOS One چاپ شده­است که یکی از مهم‌ترین جهش­های ژنتیک سرطان مری را در ژنی با نام Tp53 به اثبات رسانده و آن‌را یکی از عوامل مؤثر در ابتلا به سرطان مری دانسته است. این مطالعه با بررسی 119 بیمار مبتلا به سرطان مری در منطقه گلستان انجام شد که 90 درصد این بیماران دچار جهش ژنتیکی بودند.  نتایج حاصل از این مطالعه بالاترین میزان گزارش‌شده جهش در Tp53 در بیماران مبتلا به سرطان مری از اقصی نقاط جهان را نشان داد.  محققا‌ن این مطالعه وجود عوامل محیطی متفاوت در منطقه گنبد مانند شیوه پخت‌و‌پز و مواجهه زیاد با هیدروکربن­های حلقوی (PAH)، که از عوامل سرطان‌زای قطعی هستند را از عوامل اصلی ایجاد کننده این جهش ژنتیکی می­دانند.

منبع:

Abedi-Ardekani B, Kamangar F, Sotoudeh M, Villar S, Islami F, Aghcheli K, et al. Extremely high Tp53 mutation load in esophageal squamous cell carcinoma in Golestan Province, Iran. PLoS One. 2011;6(12):e29488.

دکتر بهنوش عابدی اردکانی متخصص آسیب­شناسی و دانشمند زمینه عوامل ژنتیک ایجاد­کننده سرطان، در آژانس بین­المللی تحقیقات سرطان است.

——————————————————–

مصرف آسپیرین و کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد

یکی از پرسش­هایی که همواره ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده­است، اثرات محافظت‌کننده آسپیرین در پیشگیری از بیماری­های مزمن به ویژه سرطان است. در سال 1397 دانشمندان تایلندی با چاپ مقاله‌ای در مجله بسیار معتبر طب داخلی جاما (JAMA Internal Medicine) با بررسی بیش از ده هزار و 600نفر مبتلا به هپاتیت ب که مستعد ابتلا به سرطان کبد بودند، نشان دادند افرادی که مصرف روزانه آسپیرین داشتند 29درصد کمتر نسبت به کسانی که مصرف نمی‌کردند به سرطان کبد مبتلا شده­اند. لذا دانشمندان این مطالعه پیشنهاد کردند افراد مستعد به ابتلا به سرطان کبد ویروسی (مانند افراد مبتلا به هپاتیت ب) بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به سرطان کبد روزانه از آسپیرین استفاده کنند.

منبع:

 Lee T-Y, Hsu Y-C, Tseng H-C, Yu S-H, Lin J-T, Wu M-S, et al. Association of daily aspirin therapy with risk of hepatocellular carcinoma in patients with chronic hepatitis B. JAMA internal medicine. 2019.

———————————————————————

 

کاهش خطر سرطان­ های سر و گردن با مصرف غذاهای دریایی

مصرف ماهی و سایر منابع حاوی اسیدهای چرب امگا3 به‌عنوان عامل پیشگیری‌کننده از ابتلا به سرطان شناخته شده­اند. در مطالعه‌ای که به‌تازگی (1398) در مجله European Journal of Cancer Prevention  از دانشمندان آمریکایی  منتشر شده است، اثرات پیشگیری‌کننده غذاهای دریایی خطر ابتلا به سرطان­های سر و گردن نیز اثبات شده­است. در این مطالعه بیش از 39هزار بیمار مبتلا به سرطان­های سر و گردن از نوع سلول­های سنگفرشی (Squamous Cell Carcinoma of Head and NeckCancer) با 1375 فرد سالم مقایسه شدند. محققان این مطالعه نشان دادند افرادی که ماهی و غذاهای دریایی را به مقدار زیاد (افراد به سه دسته مصرف زیاد، ‌متوسط و کم تقسیم شده­بودند) مصرف می­کرده­اند، 20درصد کمتر از افرادی که این منابع را کم‌مصرف می­کردند به سرطان­های سر و گردن مبتلا شده بودند.

منبع:

McClain KM, Bradshaw PT, Khankari NK, Gammon MD, Olshan AF. Fish/shellfish intake and the risk of head and neck cancer. European Journal of Cancer Prevention. 2019;28(2):102-8.

———————————————————

 آیا استفاده از تلفن همراه باعث ابتلا به سرطان حنجره می­شود؟

امروزه استفاده از تلفن همراه جزء جدانشدنی از زندگی بشر است. تاکنون استفاده روزانه از تلفن همراه و آثار زیان‌بار آن مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از این آثار زیان‌بار، خطر ابتلا به سرطان است. اخیراً دانشمندان آمریکا با انتشار مطالعه­ای در مجله معتبر  Annals of Epidemiology  به بررسی ارتباط استفاده از تلفن همراه و خطر ابتلا به سرطان حنجره پرداخته­اند. دانشمندان با بررسی بیش از 460 بیمار مبتلا به سرطان حنجره و مقایسه آن‌ها با بیش از 490 فرد سالم، شواهدی از ارتباط استفاده از تلفن همراه و خطر ابتلا به سرطان حنجره نیافتند. حتی بررسی­های بیشتر در افرادی که بیش از 15 سال از تلفن همراه استفاده می­کردند یا افرادی که در روز دو ساعت یا بیشتر از تلفن همراه استفاده می­کردند نیز ارتباطی دیده نشد. گرچه نتایج این مطالعه ارتباطی بین استفاده از تلفن همراه و خطر ابتلا به سرطان حنجره نیافت، دانشمندان انجام مطالعات بیشتر در انواع مختلف سرطان به‌ویژه در مورد سرطان میکروکارسینوما حنجره (ضایعات بدخیم حنجره کمتر از 10 میلی­متر هستند) را پیشنهاد می­دهند و اذعان می‌کنند نمی­توان تنها با انجام یک مطالعه با قطعیت عدم سرطان‌زایی تلفن همراه را رد کرد.

منبع:

Luo J, Deziel NC, Huang H, Chen Y, Ni X, Ma S, et al. Cell phone use and risk of thyroid cancer: a population-based case–control study in Connecticut. Annals of epidemiology. 2019; 29:39-45.

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

18 − نه =