بهاره ساسانفر
کارشناس ارشد تغذیه
برنج خام: دو پیمانه
ماهی قزلآلا: یک عدد متوسط
سیر: چهار حبه
فلفل، نمک و زعفران: به مقدار لازم
روغن مایع (ترجیحاً کانولا): 4 قاشق غذاخوری سرصاف
ماهی قزلآلا را به قطعات 10 ×10 برش بزنید (پوست ماهی را جدا نکنید) و در جهت بافت گوشت ماهی برشهای کوچک بزنید و سیر خام را که قبلاً پوست کندهاید بهصورت حلقههای باریک وارد برشها کنید. کمی نمک و فلفل و زعفران نیز به قسمت گوشت ماهی اضافه کنید و بگذارید کمی بماند. برنج را با همان آبی که در آن خیسخورده درون قابلمه بریزید و بگذارید با کمی نمک روی گاز حرارت ببیند و پس از اینکه کمی نرم شد (اگر برای پخت برنج نیاز به آب بیشتری بود به اندازهای اضافه شود که مجبور به خالی کردن آب اضافه آن نشوید) مقداری شوید و سه قاشقغذاخوری روغن به آن اضافه کنید.
ماهیتابه نسبتاً بزرگ و گودی را انتخاب کنید و کف آنرا با یک قاشقغذاخوری روغن چرب کنید و قطعات ماهی را از طرف پوست ماهی درون آن بچینید سپس برنج را آرام روی آنها بریزید و پخش کنید و درب ماهیتابه را بگذارید. زمانیکه از غذا بخار بلند شد، دمکنی را روی در ماهیتابه بگذارید.
ماهی از موادغذایی ضروری است که باید در هفته دو تا سه بار مصرف شود. این ماده غذایی حاوی چربیهای ضروری بدن ما به خصوص امگا 3 است. بهترین منبع امگا 3 ماهی سالمون است که متأسفانه در کشور ما در دسترس همه نیست و بسیار گران است. برخی اوقات ماهیهای قزلآلای صورتی رنگ را در فروشگاهها تحت عنوان سالمون به فروش میرسانند که در واقع همان ماهی قزلآلا است که به دلیل نوع خوراک هنگام پرورششان گوشت آنها شبیه ماهی سالمون صورتی رنگ شدهاست. چربی امگا 3 نسبت به حرارت بسیار حساس است لذا برای حفظ آن در حین پخت باید از حرارتهای کم، مثل بخارپز، استفاده شود. ولی چون مزه آن با بخارپزشدن مورد پسند اکثر افراد جامعه نیست، استفاده از روش پخت پیشنهادی در این دستور به جای سرخکردن در غوطهوری در روغن میتواند به حفظ مواد مفید و جلوگیری از تشکیل مواد مضر و در ضمن مزه خوب آن کمک کند. استفاده از سیر و فلفل قرمز و زعفران به عنوان منابع آنتیاکسیدانی در عین اینکه آنتیاکسیدان به بدن ما وارد میکنند، به کاهش تشکیل مواد مضر در حین پخت نیز کمک و غذا را خوش رنگ میکند.
آبکش نکردن برنج به حفظ ویتامینهای گروه B موجود در آن کمک میکند. شوید استفاده شده نیز منبع خوب ویتامین A و کاروتن است و در ضمن مقدار فیبر غذایی را بالا میبرد.
مقدار موادمغذی در یک قطعه ماهی پختهشده بههمراه دو کفگیر سرصاف برنج | |
ماده مغذی | مقدار |
انرژی | 6/513 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 59/50 گرم |
پروتئین | 5/52 گرم |
فیبر | 36/1 گرم |
چربی | 63/12 گرم |
کلسترول | 154 میلیگرم |
ویتامین A | 6/368 میکروگرم |
کاروتن | 1830 میکروگرم |
ویتامین D | 2/24 میکروگرم |
ویتامین ث | 8/25 میلیگرم |
ویتامین B3 | 38/10 میلیگرم |
فولات | 9/37 میکروگرم |
آهن | 18/2 میلیگرم |