بهاره ساسانفر
کارشناس ارشد تغذیه
تاس کباب با گوشت بوقلمون
مواد لازم:
بِه متوسط، 2 عدد
پیاز متوسط، 3 عدد
هویج متوسط، 3 عدد
گوشت سینه بوقلمون، 250 گرم
سیبزمینی متوسط، 2 عدد
آلو خورشتی، 6 عدد
رب گوجهفرنگی، 2 قاشق غذاخوری
گوجهفرنگی متوسط، 2 عدد
روغن کنجد، 3 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه بهاندازه لازم
روغن کنجد را درون قابلمه ریخته و روی حرارت کم قرار دهید. پیاز را که بهصورت حلقهای برش زدهاید، در کف ظرف بچینید و گوشت بوقلمون تکه شده را روی آن قرار دهید و ادویهها را روی گوشت بریزید، سپس بقیه مواد را به شکل لایهلایه روی آن بگذارید، به صورتی که سیبزمینی و گوجهفرنگی در لایه بالایی قرار بگیرند. حدود 15 دقیقه که گذشت رب گوجهفرنگی را در یک لیوان آب حل کرده و روی مواد بریزید.
تنوع موجود در مواد غذایی این دستور غذایی منجر به تأمین موادمغذی زیادی میشود. گوشت بوقلمون نسبت به گوشت مرغ دارای پروتئین، آهن و روی (68/2 میلیگرم روی در 100 گرم گوشت بوقلمون در مقابل 67/ 0میلیگرم روی در 100 گرم گوشت مرغ) بیشتر و کلسترول کمتری است. روی از ریزمغذیهای ضروری برای بدن است که کمبود آن منجر به کاهش رشد، ناتوانی جنسی، اسهال، تأخیر بلوغ جنسی، ریزش مو، ضایعات پوستی و چشم، کاهش اشتها، تغییرات شناختی، اختلال سیستم ایمنی، نقص مصرف کربوهیدرات در بدن و اختلال باروری میشود. گوشت ماکیان به دلیل داشتن ترکیبات بیواَکتیو مهم نظیر کوآنزیم Q10، تارین، لینولئیک اسید کونژوگه (CLA)، گلوتاتیون، اسید لیپوئیک، بتائین، ال-کارنیتین، کراتین، کارنوزین و آنسرین جزو غذاهای عملکردی (غذاهایی که علاوه بر نقش تغذیهای، موجب ارتقای سلامت و جلوگیری از بیماری میشوند) طبقهبندی میشوند. میوه “بِه” به دلیل داشتن خواص آنتیاکسیدانی (حاوی ترکیبات پلی فنل است)، آنتیمیکروبی و ضدزخم معده به عنوان یک منبع رژیمی مهم در ارتقاء سطح سلامت شناخته شده است. این میوه حاوی تانینهای طولانی زنجیر است که درون آنها آنتوسیانینها قرار دارند. علت تغییر رنگ “بِه” هنگام پخت، این است که رنگ آنتوسیانینها زمانی آشکار میشود که در اثر حرارت، زنجیره طولانی تانینها شکسته شود.
مقدار مواد مغذی موجود در دستور غذایی تاس کباب | |
ماده مغذی | مقدار |
انرژی | 1298 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 5/99 گرم |
پروتئین | 83 گرم |
فیبر | 37 گرم |
چربی | 5/66 گرم |
کلسترول | 300 میلیگرم |
ویتامین آ | 2029 میکروگرم |
ویتامین ث | 97 میلیگرم |
فولات | 7/147 میکروگرم |
آهن | 6/9 میلیگرم |
روی | 8/12 میلیگرم |
بِه متوسط 6 عدد
لیموترش متوسط یک عدد
شکر 900 گرم
ظرفی را پر از آب کنید و لیموترش را درون آن بچکانید، سپس “بِه” را پس از پوست کندن، چند دقیقه درون آن قراردهید و سپس بیرون درآورید و هسته درون آن را خارج کنید و دوباره درون آب قراردهید. بِه را از آب خارج و برش بزنید و با شکر مخلوط کنید و مدت دو ساعتونیم روی حرارت ملایم قراردهید و هم بزنید. بعد دو قاشق غذاخوری آبلیمو به آن اضافه کرده و بگذارید ده دقیقه دیگر بپزد. ظرف قالب را چرب کرده و کاغذ مخصوص را درون آن قراردهید و بِه له شده را به قطر دو تا سه سانتیمتر درون آن پهن کنید. سپس درون یخچال قراردهید تا سفت شود. پس از برشهای مربعی، آن را سرو کنید. برای تزئین روی آن یا درون آن از مغزها و هِل استفاده کنید.
دسر بِه میتواند بهعنوان شیرینی به همراه چای و قهوه سرو شود.