نتایج تحقیقات سرطان
دکتر الهام محبی
خطر ابتلا به سرطان در کسانی که زودتر شام میخورند کمتر است.
در جدیدترین شماره مجله بینالمللی سرطان (International Journal of Cancer)، محققان اسپانیایی نتایج جالبی را در خصوص زمان خوردن شام و خطر ابتلا به سرطان منتشر کردهاند. مطالعه مورد شاهدی جمعیتی با مشارکت ۶۲۱ بیمار مبتلا به سرطان پروستات و ۱۲۰۵ بیمار مبتلا به سرطان پستان و نیز ۲۱۹۳ فرد سالم برای مقایسه، طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ انجامشده است. محققان این مطالعه با بررسی ویژگیهای افراد مشارکتکننده در خصوص زمان وعدههای غذایی، الگوی خواب و الگوی تغذیهای آنها خطر ابتلا به سرطانهای پروستات و پستان را در بیماران و نیز افراد سالم مقایسه کردند. افرادی که دیرتر شام میخوردند در مقایسه با افرادی که زودتر شام میخوردند بیشتر به سرطانهای پروستات و پستان مبتلا شده بودند. با بررسیهای بیشتر و آنالیزهای تخصصی هم مشخص شد افرادی که زودتر از ساعت ۹ شب شام میخوردند یا بین ساعت شام و رفتن به رختخواب حداقل دو ساعت فاصله وجود داشت خطر سرطان پروستات ۲۶ درصد و خطر ابتلا به سرطان پستان ۱۶ درصد کمتر از کسانی بود که بعد از ساعت ۱۰ شب شام میخوردند و یا بلافاصله بعد از خوردن شام به رختخواب میرفتند. نهایتاً محققان پیشنهاد میکنند که افراد، الگوی خواب و تغذیهای مشخص داشته باشند و زمان بین خواب و آخرین وعده غذایی روزانه خود را بهگونهای تنظیم کنند که حداقل دو ساعت فاصله داشته باشد.
منبع:
Kogevinas M, Espinosa A, Castelló A, et al. Effect of mistimed eating patterns on breast and prostate cancer risk (MCC‐Spain Study). International Journal of Cancer.
آیا ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش میدهد؟
یکی از عوارض اصلی سیگار کشیدن، افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه است. ازاینرو مسئله ترک سیگار و اثرات آن بر سلامتی همواره موردبررسی قرار میگیرد. در مطالعهای که بهتازگی در مجله انستیتو ملی سرطان آمریکا (Journal of National Cancer Institute) به چاپ رسیده است محققان به بررسی اثر ترک سیگار بر خطر ابتلا به سرطان ریه پرداختهاند. در این مطالعه ۸۹۰۷ فرد سالم به مدت حدوداً ۲۹ سال پیگیری شدند و خطر ابتلا به سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار مصرف نکرده بودند، با افرادی که سیگار را ترک کرده بودند و افراد سیگاری مقایسه شد. نتایج حاصل از مطالعه حاکی از آن بود که در افراد سیگاری قهّار نسبت به افرادی که هرگز سیگار نکشیده بودند- درصورتیکه سیگار را ترک کنند- خطر ابتلا به سرطان کاهش پیدا میکند، یعنی کسانیکه بیش از ۲۵ سال سیگار را ترک کرده باشند، خطر ابتلا به سرطان ریه در آنها یکچهارم افرادی است که کمتر از پنج سال ترک کردهاند. خطر ابتلا به سرطان ریه در طول زمان پس از ترک، بهشدت کاهش مییابد. حتی در افرادیکه قبلاً سیگاری قهّار بودهاند نسبت به کسانی که هنوز سیگار را ترک نکردهاند، خطر ابتلا به سرطان تقریباً ۴۰ درصد کمتر است. گرچه خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد سیگاری همیشه بیشتر از افرادی است که هرگز سیگار مصرف نکردهاند، اما با ترک سیگار این خطر به ازای تعداد سالهای پس از ترک بهشدت کاهش مییابد. بنابراین پیشنهاد میشود، افراد سیگاری، نسبت به ترک سیگار اقدام کنند و معاینههای دورهای و توجه به علائم سرطان ریه مانند سرفههای مزمن را جدی بگیرند.
منبع
Tindle HA, Stevenson Duncan M, Greevy RA, et al. Lifetime smoking history and risk of lung cancer: Results from the Framingham Heart Study. JNCI: Journal of the National Cancer Institute.2018. 110 (11): 1-7.