بهاره ساسانفر
-مواد لازم برای شش نفر
جو کامل خام 1.5 لیوان
لوبیا چشمبلبلی خام یک لیوان
کدو تنبل 500 گرم
اسفناج پختهشده چهار لیوان
آب انار چهار لیوان
انار دانه شده یک لیوان
پیاز سرخشده شش قاشق غذاخوری
نعناع داغ سه قاشق غذاخوری
دستور پخت:
ابتدا جو را پخته و بگذارید کاملاً نرم شود، اسفناج پختهشده را اضافه کنید و کمی بعد لوبیا چشمبلبلی را بریزید. پس از اینکه کمی جوشید، کدوتنبل پختهشده را به همراه پیاز داغ اضافه کنید (در مورد نحوه سرخ کردن و نوع روغن مصرفی در شمارههای قبل اشارهشده است). سپس آب انار و دانههای انار را اضافه کنید و بگذارید ده دقیقه بجوشد و در آخر نعناع داغ را اضافه کنید. به دلیل حساس بودن بعضی از ویتامینها و آنتیاکسیدانها به حرارت، بهتر است بعد از اضافه کردن انار آن را زیاد حرارت ندهید.
گزارشها حاکی از آن است که خواستگاه اولیه درخت انار در ایران بوده است، هر عدد میوه انار حاوی 200 تا 1400 دانه سفید یا سرخ است. انار به دلیل داشتن طیف وسیعی از پلیفنلها دارای خواص منحصربهفردی در مقابل رادیکالهای آزاد است. در مقایسه با آنتیاکسیدانهای شناختهشده در شراب قرمز و چای سبز، آنتوسیانین های میوه انار دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بسیار بالاتری هستند. در طب قدیم هند میوه انار بهتنهایی بهعنوان داروی درمانی استفاده میشد و بهعنوان عامل ضدانگلی برای درمان اسهال و زخمها توصیهشده است. در طب سنتی Unani، انار برای درمان دیابت توصیه میشود. نکته قابلتوجه این است که خواص انار فقط مربوط به میوه انار نیست بلکه سایر قسمتهای گیاه از جمله پوست، برگ و ریشه درخت انار سرشار از ترکیبات مولکولی با خواص درمانی هستند.
از اینرو محتوای ترکیبات پلیفنلی و یونهای معدنی موجود در میوه انار و اثربخشی آن در چندین سرطان از جمله پوست، پستان، پروستات، روده بزرگ و ریه مورد بررسی قرار گرفته است. حتی مطالعات سلولی در حال بررسی اثر روغن موجود در هسته انار برای جلوگیری از تکثیر سلولهای سرطانی هستند پس بهتر است تا جای ممکن هسته آن نیز خورده شود.
پوست بیرونی میوه انار به همراه لایه سفید اسفنجی داخل آن حدود 50% وزن میوه را تشکیل میدهد و منبع غنی از ترکیبات زیست فعال است. هسته سفید میوه حدود 10% وزن میوه را شامل میشود و حاوی تاننهای هیدرولیز و آنتوسیانینها است که اینها سبب خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی میشوند. قسمت قرمز دانه میوه حاوی 85% آب ، 10% قند (فروکتوز و گلوکز) و 5/1 درصد پکتین است. قسمت قرمز دانه میوه منبع ترکیبات زیست فعال مانند فنلها و فلاونوییدها و بهخصوص آنتوسیانینها است.
با توجه به اینکه دستور غذایی توصیهشده حاوی انواع سبزیها و انار است میتواند ظرفیت آنتیاکسیدانی بالایی را برای بدن فراهم کند و بدن را در مقابل مضرات آلودگیهای محیطی (رادیکالهای آزاد) محافظت کند.
مقدار مواد مغذی موجود در دستور غذایی آش انار برای یک نفر (یکششم غذای آمادهشده) | |
ماده مغذی | مقدار |
انرژی | 408.98 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 76.52 گرم |
پروتئین | 17.81 گرم |
فیبر | 10.86 گرم |
چربی | 5.60 گرم |
ویتامین آ | 1622.32 میکروگرم |
ویتامین C | 47.87 میلیگرم |
فولات (B9) | 426.75 میکروگرم |
کلسیم | 469.55 میلیگرم |
منیزیم | 161.55 میلیگرم |
آهن | 8.44 میلیگرم |