دکتر الهام محبی –
آجیل به علت داشتن طیف گستردهای از مواد مغذی همواره بهعنوان بخشی از رژیم غذایی لازم پیشنهاد شده است. آجیل بهویژه مغزهای آجیلی دارای اسیدهای چرب غیراشباع، فیبر، ویتامین هایی همچون اسیدفولیک، مواد معدنی (مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سلنیوم) و پلی فنول ها هستند که همگی در سلامت انسان نقش حیاتی دارند. شواهد گستردهای از فواید مصرف مغزهای آجیلی بر سلامتی انسان، بهواسطه کاهش مقاومت به انسولین، فاکتورهای التهابی، قند خون و کنترل استرس اکسیداتیو منتشر شده است.
سرطان نیز یکی از بیماریهایی است که مورد توجه متخصصان تغذیه است و تحقیقاتی در زمینه پیشگیری از سرطان با اصلاحات رژیم غذایی انجام شده است.
در شماره اخیر مجله معتبر اپیدمیولوژی سرطان، نشانگر زیستی (بیومارکر) و پیشگیری، محققان با جمع آوری اطلاعات تمام مطالعاتی که تاکنون بر روی ارتباط مصرف مغزهای آجیلی و سرطان انجام شده است، به نتایج جالبی دست یافتند. با کنار هم قرار دادن نتایج سی و سه مطالعه با حضور بیش از 50 هزار فرد مبتلا به سرطان مشخص شد، مصرف مغزهای آجیلی خطر ابتلا به سرطان را تا 10 درصد کاهش میدهد. این اثر محافظتی در سرطانهای دستگاه گوارش بیش از سایر سرطان ها است (خطر را تا 17 درصد کاهش می دهد). همچنین، نتایج این مطالعه نشان داد، مغزهای آجیلی درختی مانند گردو و بادام بهطور قابلملاحظهای خطر سرطان را کاهش می دهند. علاوه بر این، بررسی مقدار مصرف مغزهای آجیلی نشان داد، مصرف روزانه 20 گرم از مغزهای آجیلی خطر ابتلا به سرطان را 10 درصد کاهش می دهد.
منبع:
Long J, Ji Z, Yuan P, Long T, Liu K, Li J, et al. Nut Consumption and Risk of Cancer: A Meta-analysis of Prospective Studies. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers. 2020;29(3):565-73.